Until Jannah

Daisypath Anniversary tickers

Friday, 9 January 2015

2015 Money Challenge

Azam tahun baru nak kumpul duit dengan pelbagai cara.Selain dari buat potongan gaji dan tolak siap-siap 10% gaji untuk simpanan, nak buat additional money savings challenge jugak.Bila googgle jumpa a few.Masih awal 2015 so boleh cuba

a)  52 weeks money challenge

                                                             Source :thesimpledollar.com

Simpan duit ikut nilai minggu tu.Contoh kalau start minggi pertama 2015, letak RM1 dalam sampul, minggu seterusnya tambah RM2 pulak pada hujung minggu so dah jadi RM3 untuk 2 minggu ke 3, teruskan tambah nilai dari minggu ke minggu sampai hujung tahun dan jumlahnya akan jadi RM1,378.

b) Cabaran simpan note RM20

Ada terbaca seorang blogger ni simpan note RM5 .Setiap kali dia dapat baki RM5 kalau beli belah, dia akan simpan dalam tabung.Tapi i cuba upkan sikit pada RM20 .Dah cuba last year, Bila start challenge tu, banyak pula dapat note RM20,padahal sebelum tu jarang. Langkah ni kena berhati-hati juga.Kena elakkan banyak berbelanja hanya semata-mata nak dapat RM20 note.

Setakat ni 2 cabaran je, sebab ni tambahan dari yang sedia ada.Jadi, bagaimana pula tabiat menyimpan anda?

No comments:

Post a Comment